Çeltiğin pirince işlenmesi sırasında, kavuz (en dış tabaka) kısmının ayrılması ve kepek tabakasının bırakılması ile elde edilen bir üründür ve tam tahıl grubuna dahildir, dolayısıyla besleyici özelliği oldukça yüksektir. Ancak sahip olduğu besleyiciliğinin yanı sıra böceklenmeye ve bozulmalara karşı normal pirince göre daha duyarlıdır ve daha kolay böceklenir. Özellikle yaz dönemlerinde bu konuya özen göstererek diğer ürünlerimizde olduğu gibi, kahverengi pirinci de rutubetsiz güneş almayan bir yerde ve mümkünse bez torbada saklamalısınız. Çok uzun süre(3-4 ay ) saklanacak ürünler zaman, zaman havalandırılmalıdır.
Kahverengi pirinç, üzerindeki kepek
tabakası nedeniyle normal beyaz pirinçlerden farklı olarak daha fazla
vitamin, mineral ve lifli madde içerir. Bu zenginliği sağlayan kepek
tabakası diğer pirinçlere göre pişme süresinin uzamasına neden olur.
Piştiğinde ise normal pirinç pilavı tadını vermez.
Pirinç,
dünyanın yarısından fazlasının yaygın olarak tükettiği bir tahıldır.
Önemli bir enerji, vitamin ,mineral ve ender rastlanır amino asit
kaynağıdır. Kahverengi pirinç çeltikten kabuğun ayrılması ile elde
edilir ve kepek tabakası (%6-7) ,emriyo (%2-3) ve endosperm (yaklaşık
%90 ) içerir. Beyaz pirince göre daha fazla besin maddeleri örneğin
lipidler, diyet lifler ,vitamin ve mineralleri içerir. Bu besinler
önemli oranda özde ve pirinç tanesindeki kepek tabakasında bulunur.
Ancak pirincin değirmenlenmesi sırasında kahverengi pirinçten beyaz
pirince dönüştürülürken bu besin maddelerinin çoğu uzaklaşmış olur.