Hindistan ve Pakistan pirincidir; Penjab ovasında yetişir. Tane boyu, şekli ve aynı zamanda pişme kalitesi açısından da dünya üzerinde belki de eşsizdir. Taneleri, uzun ve incedir; piştikten sonra birbirine yapışmaz, tane tane ve yumuşak kalır.
Parboiled Basmati Pirinç, pirincin, çeltik halindeyken “parboiled” işlemine tabi tutulduktan sonra beyaz pirinç haline getirilmesi ile elde edilen özel bir üründür.
Parboiling (yarı kaynatılmış) işlemi, çeltiğin, değirmenlenerek pirinç haline getirilmeden önce kısmi olarak kaynatılması demektir. Bu işlem, pirincin, değirmenlenmesi sırasında dane kırılmasının azalması için yapılır. Ayrıca bu işlem, çeltiğin dış kabuğunda bulunan besin öğelerinin pirince geçmesini sağlayarak, pirincin besin değerinin artmasına ve pilavın kıvamının iyileşmesine katkı sağlar.